ETI Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Turcia

 

Compania ETI a fost înfiinţată în anul 1962 sub forma unei întreprinderi particulare denumită Fabrica de biscuiţi ETI „Firuz Kanatli”, iar în anul 1972 a devenit o companie de familie denumită ETI S.A. Industrie Alimentară şi Comerţ. 

În anul 1980 a fost înfiinţată compania Tam S.A. Industrie Alimentară şi Comerţ şi s-a început producţia de checuri. 

În anul 1996, în Parcul Industrial Eskişehir, a fost înfiinţată o fabrică nouă şi modernă, unde s-a început producţia. 

În luna decembrie a anului 1999, Fabrica Centrală din Eskişehir şi-a încetat activitatea. Începând cu această dată, compania îşi desfăşoară întreaga producţie de biscuiţi în noua fabrică din Parcul Industrial Eskişehir. ETI S.A. Industrie Alimentară şi Comerţ, Tam A.Ş. Industrie alimentară şi Comerţ şi ETI S.A. Marketing şi Industrie, toate companii ale grupului ETI, au fuzionat în anul 2013 şi au devenit o companie unică,  Eti S.A. Industrie Alimentară şi Comerţ.

În prezent, ETI Gida deține şapte unităţi de producţie.


Fabrica de biscuiţi ETİ Gida

Grupul ETI are obiectivul de a duce în viitor “Civilizaţia gustului”, iar punctul central pentru a face asta îl reprezintă fabrica de biscuiţi ETI Gida. Ca o continuare a celei iniţiale, această fabrică de biscuiţi a intrat în funcţiune în Parcul Industrial Eskişehir în anul 1996.

După ce a parcurs cu succes inspecţiile JIPM (Institutul Japonez pentru întreţinerea fabricilor) în anul 2005, fabrica de biscuiţi ETI Gida a câştigat Premiul TPM (Management Producţie Totală) de Excelenţă. După această reuşită a urmat anul 2007, când fabrica a câştigat „Premiul de Excelenţă pentru Angajare Consistentă TPM”. La doar doi ani distanță, fabrica a primit o recunoaştere de nivel 3 a acestui sistem de premiere cu un maximum de 5 nivele: „Premiul Special TPM”. 

Obiectivele fabricii de biscuiţi sunt de a câştiga „Premiul special TPM avansat” în 2016 şi de a finaliza ultima fază a procesului de premiere în 2018, prin primirea „Premiului pentru TPM de clasă internaţională”, o distincţie deţinută de foarte puţine fabrici din lume.

Fabrica de biscuiţi ETI Gida își demonstrează dedicarea în ceea ce priveşte calitatea sistemului şi încrederea acordată produselor sale prin certificatele obţinute, printre care se numără Sistemul de management al calităţii TS EN ISO 9001:2008, Sistemul de management al siguranţei alimentelor TS EN ISO 22000 şi certificate pentru siguranţa alimentelor BRC (British Retail Consortium Global Standards).

 


Fabrica de checuri ETİ Gıda 

Noua fabrică de checuri a fost înfiinţată în octombrie 2005 în Parcul Industrial Eskişehir, având ca obiectiv satisfacerea cererii  crescute de checuri – motiv pentru care a și început producția în același an. Fabrica are capacitatea de a livra produse la standarde internaţionale, datorită echipării sale cu o tehnologie nouă, fiind una dintre puţinele fabrici de checuri din lume de această capacitate.

În anul 2006 au fost puse în funcţiune liniile de producţie pentru „Browni” şi „Topkek”. Apoi, în anul 2007, a urmat linia pentru „Popkek” şi, în 2009, o linie de producţie cu capacitatea de a produce diverse tipuri de checuri. În anul 2011, a fost lansată o nouă linie de producţie pentru „Browni Intense”.

Produsele noastre sunt fabricate în condiţii moderne, extrem de igienice şi la capacităţi ridicate, produsele nefiind atinse de mâna omului.

În urma eforturilor depuse în cadrul TPM începând cu anul 2008, în anul 2009 a fost primit „Premiul de Excelență TPM”. Procesul pentru obţinerea „Premiului de excelență în abordarea consistentă a TPM” a continuat şi în anul 2012. În anul 2014 a fost primit „Premiul special TPM”, nivelul 3, iar activităţile TPM pentru nivelul 4 sunt în desfășurare.

Inspecţiile realizate în anul 2010 au dus la obţinerea BRC (British Retail Consortium Global Standards), recunoaștere acordată în continuare în fiecare an. Fabrica deţine certificatul pentru sistemul de management al calităţii T SEN ISO 9001:2008 şi certificatul pentru managementul siguranţei alimentelor T SEN ISO 22000.

Dorim să devenim lideri ai sectorului pe plan mondial. De aceea, dezvoltăm liniile şi procesele pe care le deţinem cu scopul de a inova de fiecare dată prin produsele noastre.


Fabrica ETI Gıda de biscuiţi săraţi

Această fabrică, înfiinţată în anul 1980, şi-a început producţia în anul 1981. 

În prezent, Turcia este locul din care provin Balik Kraker, Pizza Kraker, Crx, Tadinda, precum şi Sticks-uri cu susam. Pe lângă aceste produse, la Fabrica de Biscuiţi săraţi sunt produşi şi biscuiţii Form, Finger şi primii biscuiţi din Turcia pentru bebeluşi, Cicibebe. Lista este completată de primul şi unicul grup de biscuiţi fără gluten din Turcia, seria Pronot.

Fabrica ETI Gida de biscuiţi săraţi  își demonstrează dedicarea în ceea ce priveşte calitatea sistemului şi încrederea în produsele sale prin certificatele obţinute, printre care se numără Sistemul de management al calităţii TS EN ISO 9001:2008, Sistemul de management al siguranţei alimentelor TS EN ISO 22000 şi certificate pentru siguranţa alimentelor BRC (British Retail Consortium Global Standards). Pe lângă acestea, în urma activităţilor dedicate începute în anul 2003 în domeniul TPM (Întreţinerea producţiei totale), fabrica a fost premiată în anul 2007 cu “Premiul TPM de Excelenţă,” acordat de Institutul Janponez pentru Întreţinerea Fabricilor (JIPM). De asemenea, în anul 2010, fabrica a primit “Premiul TPM pentru excelenţă în abordarea continuă”.

Fabrica de ciocolată ETI Gida

Fabrica a fost construită în anul 2003 şi şi-a început producţia în acelaşi an. Aici, există două linii de producţie: una pentru ciocolata tip „tabletă”, unde sunt produse diverse sortimente de ciocolată,  şi alta pentru ciocolata tip „bară”, unde sunt produse sortimentele cu glazură de ciocolată. Fabrica este una dintre cele mai moderne de acest tip din Turcia. 

În anul 2009 a început şi producţia de napolitane şi, în prezent, renumitele napolitane turceşti sunt fabricate în Fabrica de ciocolată ETI Gida. De asemenea, aici sunt produse şi sortimente semipreparate pentru fabrica de ciocolată şi alte fabrici ETI.

Întreprinderea funcţionează în conformitate cu principiile GMP (Good Manufacturing Practice) şi HAACP (Hazard Analysis and Critical Control Points), iar toate preparatele de aici sunt produse automat, nefiind atinse de mâna omului. În acelaşi timp, fabrica deţine certificatul de management al calităţii TS EN ISO 9001:2008, certificatul de management al siguranţei alimentelor T SEN ISO 22000 şi certificatul BRC (British Retail Consortium Global Standards).

Fabrica de ciocolată ETI a fost prima care a implementat managementul simplificat. Astfel, s-a ajuns la reducerea straturilor manageriale şi delegarea angajaţilor cu mai multe responsabilităţi, dintre care calitatea este prioritară. Modelul utilizat în acest context a fost aplicat la toate fabricile începând cu anul 2006.

La fel ca şi la celelalte fabrici ETI, şi la Fabrica de ciocolată sunt aplicate în mod extins operaţiunile TPM. Astfel, în anul 2008, fabrica de ciocolată ETI a fost inspectată de JIPM (Institutul Japonez pentru Întreţinerea Fabricilor) şi a fost premiată cu „Premiul TPM pentru excelenţă”. Mai târziu, în 2010, întreprinderea a primit „Premiul pentru excelenţă în abordarea consistentă a TPM”. În anul 2014, ca urmare a câștigării „Premiului special TPM”,  a susţinut și o prezentare despre operațiunile de management al performanței la ceremonia de decernare a premiilor din Japonia. 
În prezent, fabrica de ciocolată este un expert al TPM, capabil de a oferi expertiză la nivel global. 

 


Fabrica ETI Gıda din Bozuyuk 

Fabrica din Bozuyuk, construită în 1976, este o unitate de producţie care face parte din grupul de companii ETI şi este afiliată la S.A. ETI Industrie Alimentară şi Comerţ. 

Primul său rezultat a fost obţinut în anul 1978: „Etimek”, sortimentul de pâine prăjită se producea în capacitate de 15 tone/zi. În anul 1990, fabrica existentă a fost extinsă pentru producţia de „Topkek” şi, în anii 1994, 1998 şi 2001, au fost realizate noi investiţii pentru creşterea capacităţii şi introducerea de noi linii pentru producţia de „Popkek” şi „Topkek”.

La data de 21 martie 1991, în cadrul aceleaşi fabrici, s-au pus bazele unei noi unităţi de producţie de fulgi de ovăz ce a intrat în funcţiune la începutul anului 1992 cu o capacitate de 1.88 tone/zi. În prezent, în liniile de producţie de aici, sunt produse în jur de 30 de sortimente de „Popkek”, „Topkek”, „Browni”, „Turti”, „Etimek” şi „Lifalif”. 

Implementarea cu succes a principiilor TPM la fabrica de biscuiţi a fost introdusă şi la fabrica din Bozuyuk. În anul 2007, fabrica a primit un „Premiu de Excelență TPM”, urmat în 2009 de un „Premiu pentru excelenţă în abordarea consistentă a TPM”.

Fabrica din Bozuyuk deţine un loc aparte în cadrul grupului ETI, deoarece sortimentele produse la Bozuyuk au fost primele de acest gen produse în Turcia, reprezentând produse lider pe piaţă în categoria lor. Astfel, fabrica s-a dezvoltat foarte mult într-o perioadă scurtă, devenind incapabilă de a satisface cerinţa în creştere, motiv pentru care a fost mutată în Parcul Industrial din Eskişehir pentru a continua producţia la standarde internaţionale. Echipată cu tehnologii de ultimă oră şi ca una dintre puţinele fabrici de această capacitate din lume, „Noua fabrică de checuri” a intrat în funcţiune în anul 2005.

Fabrica ETI din Bozuyuk își demonstrează dedicarea în ceea ce priveşte calitatea sistemului şi încrederea în produsele sale prin certificatele obţinute, printre care se numără Sistemul de management al calităţii TS EN ISO 9001:2008, Sistemul de management al siguranţei alimentelor TS EN ISO 22000 şi certificate pentru siguranţa alimentelor BRC (British Retail Consortium Global Standards).

Drumul inovației continuă: din martie 2012, producţia de fulgi de ovăz a început în noua noastră fabrică BTIF, iar în 2014 a început producţia „Alasko Frigo”.

 

Fabrica de procesare integrată a cerealelor ETI Gida

Construirea fabricii de procesare integrată a cerealelor a început în anul 2010, iar în anul 2012 a început producţia. 

Fabrica este alcătuită din trei corpuri, fiind una dintre cele mai moderne de acest tip din Turcia:
pentru producţia produselor semipreparate; 
pentru producţia produselor consumate la micul dejun; 
pentru producţia produselor care conţin fulgi de orez şi porumb. 

Produsele semipreparate sunt sortimente prelucrate de cereale, care sunt trimise la fabricile de biscuiţi, biscuiţi săraţi şi ciocolată. Cu toate acestea, dacă este necesar, pot fi utilizate și în această fabrică. 

Din punct de vedere al certificării, întreprinderea funcționează conform principiilor GMP şi HACCP. În anul 2013, au fost obţinute certificatele de management al calităţii T SEN ISO 9001 şi de management al  siguranţei alimentelor TS EN ISO 22000. Mai mult, inspecţia BRC (British Retail Concortium Global Standarts) pentru siguranţa alimentelor s-a desfăşurat cu succes, rezultând cu un certificat în august 2015. 

Înfiinţarea fabricii de procesare integrată a cerealelor a asigurat posibilitatea de depozitare a acestora .Astfel, ETI a început să contracteze activităţi agricole. În anul 2012, au fost încheiate contracte cu un număr de 54 de fermieri pentru semănarea a 10.000 decari de ovăz, iar această activitate se dezvoltă şi continuă şi în anul 2014 prin semănarea de grâu. 

Activitatea de contractare a activităţilor agricole este administrată de Direcţia proiecte agricole din cadrul Direcţiei grupului de vânzări şi achiziţii. Activităţile de semănat efectuate de fermieri sunt controlate şi monitorizate de inginerii agronomi ai ETI. Pe baza acestui proiect, ETI și-a putut îndeplini promisiunea din slogan: aceea de a furniza în magazine produse naturale, venite direct de pe câmp. 

La fel ca şi în celelalte fabrici ETI, şi la fabrica de procesare integrată a cerealelor sunt desfăşurate operaţiunile TPM. În anul 2015, Fabrica de procesare integrată a cerealelor a aplicat la JIPM (Institutul Japonez pentru întreţinerea fabricilor) pentru obţinerea „Premiului de Excelență TPM”. Inspecţia finală a fost realizată la sfârșitul anului.

 

Fabrica de produse lactate ETI Gida 

Fabrica de produse lactate a fost achiziţionată de la o companie locală din Konya în mai 2013. Mai mult, sortimentele produse la această fabrică (lapte praf și smântână dulce) au început să fie folosite ca materii prime în celelalte fabrici ale ETI (cum ar fi cele de ciocolată, biscuiți și checuri) și vândute pe bază de contract către alți producători de ciocolată din țară și din străinătate. 

În anul 2013, fabrica de produse lactate procesa o cantitate de 50 de tone lapte pe zi şi, începând cu anul 2015, această capacitate a crescut la 200 de tone pe zi. Pe baza noilor investiţii efectuate, se prevede creşterea acestei capacităţi.

De la data achiziţiei până în prezent, fabrica de produse lactate şi-a mărit standardele de calitate şi a ajuns la standardele ETI. În cadrul său sunt utilizate principiile GMP şi HACCP, iar sortimentele sunt produse fără a fi atinse de mâna omului.

Fabrica de produse lactate ETI Gida se află în afara zonei geografice unde îşi desfăşoară activitatea ETI, diferențiindu-se astfel de celelalte companii aflate sub aceeași egidă. 

Fabrica are o importanţă strategică datorită faptului că prelucrează materii prime speciale în condițiile în care costurile pentru acestea au scăzut, iar calitatea a fost îmbunătățită.

Paylaş